Monday, March 11, 2013

Resepi Butter Cake (2)

Assalamualaikum wbt...


Heyyy.. resepi datang lagi. Setelah lama mendiamkan diri. Ecee. Saya kata resepi ni resepi yang senang, sedap dan sekejap je habis. Sapa tak suka Butter Cake angkat tangan..?

Lagi-lagi Butter Cake yang baru lepas keluar oven. Tunggu sekejap 1-2 jam. Fuhh.. mahunya ulang alik je tangan masukkan kek dalam mulut. Sedap.! ~caakap mulut penuh dengan kek~ 


Nahh.. nak bagi resepi senang. :)

Kredit resepi : Kak Sue Aleen.






Resipi:

250 gm mentega - saya guna Anchor Salted.
1 cawan gula kastor
5 biji telur 
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik } ayak sekali dengan tepung
120 ml susu segar - saya guna susu cair.


Cara buat: 

1. Putar mentega & gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu, tepung, serbuk penaik dan susu segar. Putar lagi dalam kelajuan rendah hingga sebati.

3. Bakar pada suhu 170 ( saya guna suhu 160) darjah Celsius selama sejam. Kalau tak mau cepat berkerak, buat teknik steam bake dulu, guna api bawah saja. Remaining 20 minutes, keluarkan dulang air. Guna api atas bawah.





Selamat mencuba.. :)



2 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

akak kena try jugak la

Tina Othman said...

bestnya, kena guna high quality butter kan nak dpt rasa sedap