Tuesday, June 16, 2009

Spaghetti Carbonara

Assalamualaikum wbt.

Entry kedua malam ni. Apa lagi. Pasal makan la. Bibik kan. Sebab ada yang minta resepi. Terliur ye tengok gambar yang saya tunjuk kat FB. hihi. Tak pa. Lepas baca entry ni, terus start enjin pergi cari bahan nak masak. Ataupun parking kereta kat mana-mana kedai yang ada hidangkan Spaghetti Carbonara Paling Sedap di Dunia. Saya yakin yang sedap itu datangnya dari dapur rumah kita dan terhasil dari kesungguhan dan kasih sayang kita untu memberikan yang terbaik untuk keluarga. Apa lagi, pilihan di tangan anda. Eceh, sempat lagi jadi pakar motivasi ye.

Ok. Apa kata luangkan masa membaca asal usul spaghetti ni. Saja je nak share ilmu dengan korang. Dapat jugak pahala percuma. Ngeee.

Pasta alla carbonara ( biasa dibuat dari fettuccine, rigatoni atau bucatini. Ni semua jenis pasta. ) adalah hidangan pasta dari Itali berasaskan telur, pecorino romano ( cheese parmesen la. Sumpah nama terlebih glamer), guanciale ( HARAM. Jangan sesekali galak nak makan. Itu adalah B**I) dan lada hitam. Empat bahan ini adalah asas dalam masakan ni.

Ok. Yang lain adalah resepi yang saya main campak-campak dengan penuh kasih sayang. Mengikut resepi saya sendiri. Hehe.



Spaghetti Carbonara - Hidangan untuk 5 Orang

Bahan-Bahan :

500 gram spaghetti
3 sudu besar minyak zaitun atau minyak masak
1 biji bawang besar didadu

3 biji bawang putih dihancurkan
1 peket sosej ayam dipotong ikut suka hati
Isi ayam di potong kecil

3 biji telur
200 ml double cream
100 gram keju Parmesen yang diparut
Daun Parsley sebagai hiasan
Hirisan cili padi sebagai penambah rasa

Cara-cara :

Rebuskan spaghetti di dalam air panas yang dicampur dengan minyak dan garam sehingga empuk.

Tumis bawang besar dan putih sehingga garing. Masukkan isi ayam dan sosej. Biarkan sehingga masak dan kekuningan.

Pukul telur sehingga sebati. Campurkan cream, parmesen dan masukkan sekali serbuk lada hitam. Kacau.

Tuangkan ke dalam kuali. Masak dengan api sederhana perlahan.

Apabila mereka semua dah sehati sejiwa di dalam kuali. Jangan masak sampai kuah kering. Biarkan sedikt basah. Tutup api.

Hidangkan dengan taburan parsley, lada hitam dan lebihan keju parmesen.

Untuk rasa yang lebih sedap. Bakar spaghetti di dalam oven selama 4 minit. Supaya keju tadi cair sekejap. Mantap..!

Sedap dimakan ketika masih panas.


Komen bibik-


1. Kalau korang jumpa sos carbonara yang segera. Lagi senang. Cuma tuang saja. Contohnya seperti di atas.


2. Anda boleh mewahkan spaghetti ni dengan udang atau sotong. Bagi saya sosej dan isi ayam dah cukup. Pastikan benar-benar cukup. Kalau tak jadi macam saya. Isi habis. Spaghetti tak. Huhu. Ayamas ada banyak pilihan sosej. Duit di tangan anda. Hihi.

3. Lagi berkhasiat kalau dimasukkan sayur. Senang cerita sayur campur la kan. Kalau korang kayo. Beli la brokoli. Takde sayur pun takde masalah. Kompem sedap. Ceh, angkat bakul sendiri.

4. Semasa menuang spaghetti. Jangan tuang semua sekali gus. Tuang sedikit demi sedikit. Agak-agak dah cukup. Tak payah bubuh yang selebihnya. Jangan jadi macam saya. Tuang sekali semua. Konon cukup. Sekali lebih. Hahaha. Kureng sikit kebasahannya.

5. Nak kena dengan selera Malaysia. Letakkan hirisan cili padi. Perghh, gerenti lagi laju suapan korang. Erk, bagi yang suka pedas la kan.

Ehm. Tu je la. Rasanya resepi ni mudah. Cumanya bahan dia yang MAHAL di Malaysia.

Selamat Mencuba.

Wassalam.

9 comments:

isya said...

mmg mahal bhn2nya . cost nak buat around RM30.00-RM50.00 . xcaya??

fazlinil irma said...

ehmmm...percaya sangat2..thats why la kalau nak makan tu pk 2-3 kali..

tp kat sini pun kalau diconvert ngan duit malaysia jd 50-60 gak..hehe

maybe lebih ;D

isya said...

hahaha.. tau xpa. esok kitaorg kat sini wat jejln p penang . nati org story kat blog yek .

isya said...

ema..minta izin amik resepi . leh tgk http://nanasya.fotopages.com

ibuhebat said...

mak aiii.. memang terliuq tengok spageti carbonara ni!

myralicious said...

kalau x guna double cream bleh?

shes0eira said...

Hari ni nak try buat spaghetti carbonara and come across your page. Harap menjadi la ni.. Thanks for sharing ye kak :)

sitinorliza said...

syok plk saya layan blog awk.. siap tag kat fav lagi.. tq eh..

suriani ismaill said...

kompem petang ni buat terus