Tuesday, June 16, 2009

Strawberry Chocolate Cake

Assalamualaikum wbt.

Ya ampun. Tiga hari tak menulis di entry. Apa nak jadi neyh. Lupa diri ke..? hihi. Yeah, lupa blog sekejap bila ada kawan yang lagi best kat rumah untuk bersembang dan dilayan. Apa kes layan blog yang tak seberapa ni. Ecece.. dasar bibik lupa daratan. Ops. Jangan marah ye blog. Bukan selalu kawan-kawan saya datang. Sekali datang sangat la seronok buat bibik yang takde kawan nak sembang. Alhamdulillah, sangat seronok. Terima kasih kak zu, husna dan maryam kerana sudi datang jalan-jalan kat London. Ehm, esok kak zu dah nak balik. Terasa la sunyi lagi lepas ni.

Ok. Ok. Dah. Nak kongsi resepi kek coklat dengan korang semua.

Tapi sebelum tu nak bagitau la ye. Gambar ni bukan kek yang saya buat. Rezeki datang bergolek-golek. Hajat di hati memang nak buat kek coklat hujung minggu lepas sempena kedatangan kawan-kawan semua. Tapi balik dari jalan-jalan kat St James's Park ada kek coklat buah tangan dari Sarah. Apa lagi. Rezeki jangan la ditolak. Dihias-hias indah dengan strawberry lagi ada la. hihi.

Jadi, inilah hasilnya. Tadaaaa. Eh. Eh. Sabar. Sabar. Telan air liur tu. Malu kang orang nampak. Tutup mulut. Tutuuupp..!


Macam yang saya cakapkan, kek ni Sarah yang bagi. Saya hias je dengan strawberry yang ada.

Kalau ada sesiapa yang terliur. Seperti biasa kalau nak cepat. Beli la kan. Kalau rajin cubalah ye. Macam selalu, resepi diambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan Mat Gebu. Kalau nak tengok hasil yang lebih wallaaah... P la tengok kat blog dia.



BAHAN - BAHANNYA

250 g mentega

340 g gula halus

4 biji telur gred A

1 camca besar nescafe + 1 camca besar air panas

1 camca besar coklat paste

1 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)

300 g tepung gandum@tepung halus*

100 g serbuk koko*

Secubit garam*

1 1/3 camca teh soda bicarbonate*

1 1/3 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)

325 ml susu segar


CARA MEMBUATNYA
  1. Lenser tin bulat berukuran 10 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven ada suhu 175C.
  2. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambail terus memutar hingg kembang. Masukkan esen vanilla, coklat paste dan nescafe, putar rata.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata. Macam biasa lah yea, kalau masukkan tepung berselang seli dengan susu, bahan akhir sekali mestilah tepung.
  4. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 1 jam atau hingga masak. Gunakan kaedah mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek dan jika keluarnya bersih, tandanya kek telah masak. Biarkan kek dalam tin selama 25 minit untuk mengekalkan kelembapannya (itu petua mama zieza)...
  5. Lepas tu ikut suka hati lah macam mana nak hias. Selamat mencuba untuk semua.
Ehm.. Dah makan kek percuma. Tak tahulah bila nak belajar buat. Hihi.

Wassalam.

6 comments:

fazlinil irma said...

Testing...Testing..Ada kawan kata tak boleh letak komen..

Ehm..ye ke..?

fazlinil irma said...

Eceeehh..boleh dah..!

isya said...

ho.. dah boleh dah letak komen. hehhehe . kami ada resepi chocolate cake moist. last week adik2 blk buat la lagsana . tp xda pic la resepi tu ada .

fazlinil irma said...

kak nana- rajin2 la kan tangan memetik tangan mengambil gambar masa buat masakan..

then share kat blog..hehe

Mimi said...

sedapnye....

Fazlinil Irma said...

mimi..

bulan posa sume nampak sedap. ramadhan kareem :)