Thursday, June 18, 2009

Fruit Tart

Bahan-bahan:
250gm butter, dilembutkan pada suhu bilik
120gm icing sugar
2 biji kuning telur
440gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1.Adun semua bahan sehingga menjadi doh. Gelek di atas papan sehingga setebal 5mm.
2. Susun acuan tart di atas dulang dan tebarkan doh yg digelek tadi ke atasnya. Tekan ke atas
acuan utk mendapatkan bentuk dan memotongnya.
3. Cucuk-cucuk dgn garpu dan bakar selama 20min atau sehingga kulit tart agak brownish
pada suhu 175 drj cels.
4. Keluarkan dari oven dan tanggalkan pastri dari acuan dan biarkan sejuk.

CASTARD
Bahan-bahan:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung castard atau tepung jagung
8 sudu makan gula
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 sudu makan mentega

Cara-cara:

1. Campurkan tepung gandum, tepung castard dan gula dlm satu mangkuk. Campurkan 2
sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan terus kacau lagi.
3. Masukkan selebih susu dan kacau sebati.
4. Masukkan dalam microwave dan masak dengan suhu tinggi sehingga pekat.
Sesekali buka microwave dan kacau bancuhan supaya tidak berketul.
5. Apabila sudah likat..keluarkan dan masukkan mentega. Terus
kacau hingga sebati
Tidak perlu masukkan semula ke dalam microwave.

Bebelan bibik-

Ini bukan resepi dari air tangan saya. Dengan bangganya mengatakan ini hasil kerja kak ct. Hihi. Dapat nama jugak kak ct dalam blog ni. Saya buka peti ais dah nampak siap untuk dimakan. Patutlah nampak kak ct beli kulit tart yang readymade. Oh ya. Semuanya readymade. Balik rumah tinggal nak filling dengan cream dan buah je. So senang. Resepi ni pulak saya ambil dari kak Rin. Terima kasih kak. Dia gunakan custard untuk filling. Kalau nak guna whipping cream pun boleh jugak. Ehm. Rasanya kalau kat Malaysia memang mahal. Haiyooo.. Semua mahal. Mahal. Takde yang murah ke. Yang sedap memang la mahalkan. Korang sanggup beli yang mahal semata-mata nak memenuhi selera tekak. Kadang-kadang mahal pun tak semestinya sedap. Dah duduk dalam kedai yang sewa sampai ribu raban. Mana dia tak cekik duit korang. Jadi terpulang la ye pada semua. Duit di tangan anda. Ngeee.

Ok. Bibik tak larat nak bebel banyak. Gusi bengkak. Aik, apa kena mengena gusi bengkak dengan membebel kat blog. Ye la. Sakit ooo. Kepala pun penat nak fikir apa nak merepek lagi.

Wassalam.

No comments: