Sumber resepi - Blog Dapur Tanpa Sempadan Mat Gebu.
BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ayam, potong 12 bahagian
1 biji nenas, kupas dan potong serong2
300 ml pati santan
700 ml santan cair
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
4 biji buah keras
6 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)*
1 inci kunyit hidup yang tua*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA
BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ayam, potong 12 bahagian
1 biji nenas, kupas dan potong serong2
300 ml pati santan
700 ml santan cair
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
4 biji buah keras
6 biji cili merah (nak pedas boleh tambah cili padi)*
1 inci kunyit hidup yang tua*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Masukkan ayam tadi ke dalam periuk, masukkan serai titik dan bahan2 kisar halus. Gaul rata dan jerang atas api sederhana hingga hingga mendidih.
- Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan nenas dan masak hingga ayam masak. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu.
- Rasa dan tambah apa yang perlu. Boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman.
Komen kak ct- Sedap. hehe.
No comments:
Post a Comment