Tuesday, April 23, 2013

Resepi Bread Butter Pudding.

Assalamualaikum wbt...





Tu diaaa... resepi dah datang. Jeng... Jeng... Jeengg..! heh.


Kesian pada adik-adik dan kawan-kawan yang menunggu. Mana la resepi tak muncul-muncul lagi ni. Dah suruh Google sendiri. Hampa tak mau. Manja sangat neh. Nak jugak resepi derhaka dari ahkak hampa. Terima kasih kerana sabar menunggu. Eceee.


Dah.. dah.. tak yah merapu banyak. Malu nanti tau. Sekarang bila jumpa customer. Ada yang baya-baya mak saya baca blog ni. Tu diaaa.. Saya malu-malu kucheng. Dush... dusshh! Blog ni kan dulu merapu ja panjang. Ilmunya sikit ja. hihii. 


Bismillahirrahmanirrahim...


Resepi Bread Butter Pudding ni saya dah olah dari merata entry blog yang saya baca. Biasalah... baca entry ni nampak best. Baca entry tu pun nampak best jugak. Jadi mari kita bergabung.. bergabung meletup. Eh!







RESEPI BREAD BUTTER PUDDING. (versi derhaka)

Resepi asal - klik sini


BAHAN A 


10 keping roti Butterscotch Gardenia
butter Anchor Salted secukupnya
Kismis ikut suka nak banyak mana
Choc chip ikut suka nak banyak mana
Serbuk kulit kayu manis kalau suka

* 'apasal bahan ko takde kuantiti ma?'

  ' sebab saya main ikut soka hati ja letak. tak ikut pun resepi' 

Kalau nak ikut kuantiti boleh rujuk resepi asal. ni kan resepi derhaka. 


BAHAN B


1 liter fresh milk ( saya campur fresh milk + whipping cream Anchor + susu cair)
200 gram gula kastor ( boleh kurangkan jika tak suka manis sebab roti dah manis)
10 biji telur 
1 sudu teh esen vanilla


CARA VERSI DERHAKA.


Pertama - sapukan butter pada sekeliling loyang. Sapu sikit-sikit ja. Saya guna loyang 9 inc. Korang takde loyang 9 inc takpe. Jangan gelabah. Guna je loyang apa yang ada. Bulat ka. Segi empat ka. Asal tak bocor sudah!


Dua - Sapukan butter pada setiap keping roti. Saya silap. Pakai butter salted. Jadi hasilnya masin sikit. Masin sedap. Dia jadi lemak-lemak masin. Hentam ja lah. Dah nama derhaka kan. Pakai apa yang ada ja dalam peti ais tu. Lepas tu potong roti jadi bentuk tiga segi. Nak senang. Susun roti tu banyak-banyak. Potong sekaligus. Zaapp.. siap.!


Sebelum korang tanya. Meh saya nak bagitahu siap-siap. Tak kisah nak guna roti jenama apa na. Saya guna Butterscotch Gardenia. Kalau korang ada roti biasa pun boleh. Hasilnya tentulah tak sama na. Dah nama adik beradik tapi tak sama rasa. Buat dan rasa sendiri.


Tiga - Susun roti tu bertindih-tindih.. Nak susun ikut suka pun boleh. Tak kisah pun sebenarnya. Sebab nanti bukannya boleh nampak susun tu cantik lepas dibakar. Sambil susun boleh tabur kismis dan choc chip. Bagi saya la kan.. Kalau suka choc chip, kurangkan gula dalam bahan. Sebab choc chip yang saya letak manis. Dia kacau rasa bread butter pudding tu. Manis sangat. Sedangkan saya guna semi sweet choc chip je tu. Mungkin sebab saya suka hati ja tabur choc chip. Naahh.. rasakan la kemanisan choc chip di merata tempat. heh! 


* Saya tak suka serbuk kulit kayu manis. Jadi saya tak letak. Korang suka. Boleh la letak sikit-sikit. Sikit je tau. Jangan memandai nak tunjuk terer derhaka terlebih. ~Eceh.. pandai pulak marah ye!~ 


Buat sampai habis semua roti tu.


Empat - untuk bahan B yang akan jadi pudding. Dalam hati mesti kata, 'Banyak giler telur' 'Tak nak ah buat. Nanti gemuk!' haha. Rugi weii tak buat. Saya bagi dekat kawan. Dia kata sedap sangat. Nak order pulak. Sebenarnya kan.. kalau fikir logik bagi mereka yang berfikir. Takkan la korang nak hadap 1 loyang tu sorang diri. Tak habis pun. Tak mungkin dapat habiskan sorang-sorang. Makan sikit dah kenyang. Saya makan sepotong ja. Tak boleh dah masuk lagi. Kenyang sangat. 1 loyang tu saya potong-potong dapat 3 bekas aluminium foil macam saya jual lasagna. Satu bagi kawan. Satu bagi kakak. Satu saya punya. Tu pun kan, seminggu baru habis. 


Jadi jangan la risau dengan telur yang banyak. Bukan korang makan semua. 


Untuk bahan B campurkan semua bahan dalam satu bekas. Kacau sampai sebati. Korang tengok bahan saya jangan pulak nak cari semua yang saya pakai tu. Naya pulak satgi nak pegi beli. Saya sebab bahan-bahan tu dah ada kat rumah. Jadi saya sarankan korang guna susu cair. Lemak berkrim disukai ramai. 

Dah sebati.. tuang adunan atas lapisan roti. Saya tapis. Korang pun tapis la jugak eh. Ikut tok guru. Jangan derhaka. Nanti saya rotan! :P


Sebenarnya... bila kita tapis, pusat telur yang ada akan tertinggal dekat penapis. Pusat telur tu yang buat rasa hanyir kalau guna telur yang banyak. Bukan saja suka suki suruh tapis.


Dah habis tuang, letakkan butter atas adunan. Butter ni yang akan bagi bread pudding kita berwarna keemasan. Mengancam. Pastu, biar sekejap roti dan adunan kastard berendam sampai lembut.


Masa ni nak panaskan oven boleh dah. Tunggu 10 minit baru masukkan loyang.


KAEDAH MEMBAKAR. 


Saya gunakan suhu 165 darjah dengan kaedah water bath. Letakkan loyang dalam loyang yang berisi air panas. Bakar selama 1 jam 15 min. Bergantung pada oven masing. Kalau korang buat setengah adunan jangan pulak bakar sama masa dengan saya. Confirm-confirm tak sama. Cuba sendiri na.


Nak habaq jugak lagi.. Kut ada yang nak tanya. ' kak.. rumah saya tak dak oven. Boleh dak nak kukus?' Saya tak pernah cuba. Apa kata hampa cuba. Pastu habaq kat kami na. 


VANILLA SAUCE

BAHAN A

1 liter fresh milk ( saya guna 500 ml fresh milk + 500 ml Anchor whipping cream )
200 gram gula kastor ( nak kurangkan pun boleh )
1/2 sudu teh esen vanilla


BAHAN B

40 gram tepung kastard
250 gram air


CARA-CARA 

Pertama - panaskan bahan A sampai mendidih. Api jaga naaa. Jangan kuat sangat. Nanti hangit. Kena sabaq sikit. 

Kedua - sambil tunggu susu mendidih. Bancuh kastard dengan air. Kacau. Bila susu dah mendidih, masukkan bancuhan kastard. 


Kacau sampai likat. Jangan likat sangat tau. Sedang-sedang ja.


Dah siap semua. Boleh dah hidang. Nak makan masa panas pun sedap. Makan masa sejuk pun sedap. Dua-dua saya dah cuba. Dua-dua saya suka. 



Masa makan tu kan.. sempat lagi berangan. Kan best kalau letak kacang badam ka. Walnut ka. Pecan ka. Mesti sedap sambil kunyah roti yang lembut dengan kacang ranggup. Krup.. kraakk.. Krup kraakk. Berangan je la. Nak buat malas dah sebab yang ada tu pun dah sedap sangat. Lain kali ah cuba versi derhaka baru. 






Dah.. apa tunggu lagi. Pi beli barang lekaih. Cuba. Tak rugi. Saya jamin sedap.


Ehhh... lupa nak bagitahu. Masa masak tu jangan la diam ja. Selawat banyak-banyak. Zikir banyak-banyak. Doa banyak-banyak. Bagi bread pudding hampa sedap meletop sampai ngigau orang makan. 


Selamat mencuba! 


5 comments:

Hanis Azla said...

Salam irma..

terima kasih kerana berkongsi resepi.. nnt klu rajin akak cuba buat.. he..he. tersenyum2 akak baca entry ni.. comel sangat..

adda syuhada said...

Assalam....
rajinnya buat puding...
mesti sedap nih..

Sidratul Muntaha said...

tosodak tgk telur banyak nau..
hhuh
kami klu buat mmg tak lebih dri 4 bijik
tu pun buh perisa vanila byk2

Anna Qawina said...

Aslmkm Irma..yaa..maaf baru nampak awak buat..hehe..maklomle kita dah lama x b.w..nnt update link ye..
Siyes sedap n mantop kan..

Anna Qawina said...

Aslmkm Irma..yaa..maaf baru nampak awak buat..hehe..maklomle kita dah lama x b.w..nnt update link ye..
Siyes sedap n mantop kan..