Friday, December 18, 2009

Salji Dah Turun...!!!

Seminggu blog tak berupdate. Tuan blog diserang demam selsema dan batuk.

Baru sembuh.


Sekali sekala datang juga angin nak bersin.


Jauh


Jauh

Larikan diri

*

*

*

*

*

*

*

*

Haaaaaaccuummmm...!!

Aarrrghhh. Alhamdulillah.. LEGAnya
aa..


Selepas seminggu diam berhibernasi, bibik datang dengan khabar salji turun.


Weeehooooaaaa.... Horeyyy...!!!

Waaahhh.... Sangat SEJUK oo.. Buuurrrr...!!!

Di kawasan utara UK dah mula salji turun dengan lebatnya. Syiok la dorang malam ni tengok salji turun. Sure pakat dok teruja tak sangka. Dalam kepala dok rancang nak buat snowman dah la tu. Aiikkk.. Pandai je bibik teka. HaHaHa.

London tak taulah ada ke tak salji malam ni. Sejuk tak yah cakap la. Portable heater dah duduk dekat dengan kaki. Pheeeww. Lega. Eh. Mana lega. Still rasa sejuk sampai ke tulang. Lenguh kadang-kadang rasa.

Ikutkan salji dah turun hari Rabu lepas. Sikit sangat. Tak sempat nak melekat di tanah. Dah cair jadi air. Nak ambil gambar pun tak berbaloi. Tak nampak langsung dalam gambar. HaHa. Lain la kalau kamera canggih. Habuk pun nampak apa. Ya ka..?

23 Mac 2008
Ni tahun pertama saya merasa salji turun. Siap ada tarikh lagi. Sehari selepas hari lahir yang ke 26. Kira hadiah ulangtahun jugak la.

Ngeee. Perasan :P



Seminggu kemudian, pada 6 April 2009 turun lagi salji. Kali ni lebat sedikit. Boleh la merasa main snow fight dengan anak-anak. Masa tu tak main sangat sebab tak tahan sejuk. Almaklumlah baru sampai. KuiKuiKuiiii... Kulit pun mengada-ngada lagi. Dok menjerit. Tak tahan. Sejuk.Sejuk. KahKahKah.
Mengada la kau bibik...


Kemudian, setahun berlalu.



Ingatkan tak merasa dah salji. London bukan senang nak turun salji.

Kata kak ct lah....

Sebaik-baik perancang adalah Allah swt. Den
gan izinNYA.


Tanggal 1 Febuari 2009.

Jeng

Jeng

Jeng


*

*

*


Salji tengah turun dengan lebatny
a.

Sangat

sangat

sangat

sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttt

LEBAT.


YANG PALING LEBAT DALAM TEMPOH 20 TAHUN.
Bayangkan ye...


Pheeeewwwww....

Nak ambil gambar pun terketar-ketar tangan. Tak pakai glove maaaaa.

Leceh ambil gambar pakai glove. BLUR...

Masa tu mana nak ingat pakai payung.

OVER EXCITED PUNYA PASAL...


Sampaikaaaan....



ADA ORANG TU TAK TIDO SEMALAMAN. PUNYALAH TAKUT SALJI TAK TURUN DAH ESOKNYA. BERJAGALAH DIA SORANG-SORANG.


Sekejap dia selak langsir jeng
uk luar.

Tengok. Tengookkk....


Aiiishhh.... makin lebat salji ni.


Tak lama kemudian, dia buka tingkap ambil gambar.

Nak keluar pukul tiga pagi. Gila kau.

Naya je kalau jadi apa-apa. HuHuHu.


Tak cukup dengan melilau kat bawah. Saya naik atas kat dapur. Buka pintu dapur pegang salji. Fuh.. Sejuk.

Masa tu mana ada ingat nak buat ABC daaa.

Lagi sedap kalau dapat pekena teh panas-panas.


Ni dalam pukul 7.00 pagi tak silap. Kat bilik Syakirah tingkat tiga. Pandang sekeliling putih semuanya.

Subhanallah. Maha Suci Allah pencipta langit dan bumi.

Tak sabar betul nak keluar main salji.

Wooot..wooottt..



Hari tu memang semua tak p keja dan tak p sekolah. Kami pun apa lagi. Tak puas dengan sledging. Petang tu pakat-pakat buat snowman. Memang semangat betul.

Tak puas lagi main salji. Mana nak dapat salji tebal macam ni. Ulang sekali lagi. 20 tahun beebbb....Petang tu jalan-jalan dengan Syakirah dan Fatimah main snow fight.

Hiaaaarrrrrrghhh...

Ceehhh. bunyi je lebih. Mana boleh jerit-jerit. Kat kawasan rumah orang. Kang tak pasal-pasal kena sound.

Maryam tinggal sebab dia tak tahan sejuk. Kang tak pasal-pasal separuh jalan ada yang ajak balik. Tak mau aahh. HiHiHii.

Tak tau nak ungkapkan macamana. Pandang sekeliling putih suci bersih. MasyaAllah. Cantik. Sampaikan air sungai pun beku jadinya. Memang jauh di sudut hati saya seribu kesyukuran saya panjatkan kepada Allah swt kerana dengan izinNya saya dapat merasai peluang bermain salji. Alhamdulillah.


Sejuk. Grrrr..

Semasa entry ini ditulis salji sedang turun untuk kali kedua pada tahun 2009 sempena 1 Muharram 1431H.

Harap-harap esok salji semakin tebal. Yeaaaa..!!

4 comments:

shiedahkamil said...

wah bestnye..

kt cni cmtu gak..susah nk trun slji kt Irbid..

tempat laen trun ja..mntak2 tahun ni die trun kt cni..teringin bnr nk main slji..huhu

fazlinil irma said...

shiedah.. sama2 kita doa. akak pun nak salji lg. hehe

ummu ishak said...

sakan main salji no..ekekek..
ummu yg duk kat mesia ni lak terkena tempias sejuk tu..selsema sudaa

fazlinil irma said...

ummu.. syafakillah alaik..
jom tambah selsema.. meh main salji..kuikuikuiiii