Friday, June 19, 2009

Chicken Tandori Masala

Assalamualaikum wbt

Malam ni malas nak merepek panjang-panjang. Hari ni kureng mood nak merepek. Huhuhu. Resepi ni diambil dari blog Dapur Tanpa Sempadan oleh Mat Gebu. Tapi kali ni saya mengelat. Sebelum ni dah 2 kali saya cuba dengan resepi di atas. Tapi kurang memuaskan. Sebabnya... seperti biasa. Anak murid yang suka menderhaka. Main campak je lebih atau kura
ng. Mana nak sama dengan yang tok guru ajar. Hehe. Jadi. Ehem. Kali ni saya buat cara mudah. Saya gunakan serbuk tandori masala yang dalam peket. Kemudian campur dengan yogurt saja. Senang sungguh kerja bibik. Sambil menunggu ayam diperap sempat lagi main tenet. Ekekeke.

Jadi. Inilah hasilnya. Tadaaaa.


Resepi anak murid derhaka. Hihi. Korang jangan pandai-pandai nak derhaka pulak. Baik ikut ajaran tok guru. Kalau tak kang jadilah macam saya. Ngeee.


BAHAN-BAHANNYA
500 g ayam,potong, buang kulit, cuci dan kelar
3 camca besar jus lemon

1 1/2 camca teh garam

1/4 camca teh serbuk kunyit

1/2 cawan plain yogurt

3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 inci halia, ditumbuk halus
1 1/4 camca teh serbuk ketumbar

3/4 camca teh serbuk jintan putih

1/2 camca teh serbuk paprika/serbuk cili
1 biji cili merah, ditumbuk

Sedikit pewarna merah (jika suka)

1/2 camca besar minyak sapi (resipi asal guna minyak m
asak)

CARA MEMBUATNYA
  1. Satukan jus lemon, garam dan serbuk kunyit, gaul bersama ayam tadi hingga rata dan perap 15 minit.
  2. Dalam bekas lain satukan semua bahan2 diatas kecuali minyak sapi, kacau rata. Masukkan no 1 ke dalam no 2, gaul rata dan perap 30 minit. Lebih lama diperap lagi sedap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C, sapu sedikit minyak sapi atas ayam sebelum dibakar hingga masak. Nak sedap lagi bakar atas api arang.
  4. Hidangkan bersama hirisan lemon dan salad, jika suka.

Selamat Mencuba.

Wassalam.

No comments: