Wednesday, March 3, 2010

Asam Pedas Bendi...


Aisshhh.. tengok gambar pun dah telan liur. Nampaknya asam pedas dah jadi makanan kegemaran saya. Kalau simpan sehari lagi sedap. Lagi-lagi kalau ikan. Waahh... mahunya boleh licin kuah tu saya hirup. Sluuurrppp...!! =D


Jom kita tengok resepi Asam Pedas Bendi...

  • 20 batang kacang bendi
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 2 biji cili api…(kalau nak lebih pedas boleh tambah)
  • seketul belacan
  • secubit garam
  • 1 sudu besar ikan bilis
  • 3 keping asam keping
  • sedikit daun kesum
  • 2 -3 sudu besar minyak untuk menumis
  • air secukupnya
  1. Masukkan bawang besar,bawang putih, belacan, ikan bilis, cili merah dan cili api ke dalam blender just kisar tak perlu terlalu hancur yer!
  2. Panas kan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga garing.
  3. Then masukkan lebih kurang 2 cawan air. asam keping dan garam.
  4. Tunggu hingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan kacang bendi dan daun kesum. Biarkan mendidih sekejap…jangan terlalu lama nanti kacang terlalu lembik. Siap untuk dihidangkan & dimakan...!!

Resepi asal dari sini.


No comments: