Aisshhh.. tengok gambar pun dah telan liur. Nampaknya asam pedas dah jadi makanan kegemaran saya. Kalau simpan sehari lagi sedap. Lagi-lagi kalau ikan. Waahh... mahunya boleh licin kuah tu saya hirup. Sluuurrppp...!! =D
Jom kita tengok resepi Asam Pedas Bendi...
Resepi asal dari sini.
Jom kita tengok resepi Asam Pedas Bendi...
- 20 batang kacang bendi
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji cili merah
- 2 biji cili api…(kalau nak lebih pedas boleh tambah)
- seketul belacan
- secubit garam
- 1 sudu besar ikan bilis
- 3 keping asam keping
- sedikit daun kesum
- 2 -3 sudu besar minyak untuk menumis
- air secukupnya
- Masukkan bawang besar,bawang putih, belacan, ikan bilis, cili merah dan cili api ke dalam blender just kisar tak perlu terlalu hancur yer!
- Panas kan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga garing.
- Then masukkan lebih kurang 2 cawan air. asam keping dan garam.
- Tunggu hingga mendidih.
- Kemudian masukkan kacang bendi dan daun kesum. Biarkan mendidih sekejap…jangan terlalu lama nanti kacang terlalu lembik. Siap untuk dihidangkan & dimakan...!!
Resepi asal dari sini.
No comments:
Post a Comment