Friday, October 16, 2009

How Clean Is Your House?

Sekarang tengah addicted. Eh. Tak. Tak. Ayat nak gempak je bibik ni. Kalau addicted mahunya hari-hari saya melangut depan tv tengok cerita ni. Tak jadi kerja pulak. Nak-nak lagi berebut dengan Fatih yang nak tengok kartun. Mahunya menjerit dia. HaHa. Cumanya seronok kalau ada kesempatan tengok rancangan ni di tv. Buat tambah ilmu tentang cara-cara nak mengemas rumah dan menyemarakkan semangat bekerja. Ececee. Yelah tu.

Mula-mula saya dapat tahu rancangan ni bila menziarahi sepupu di Uxbridge. Dah tak tahu nak buat apa tengok la tv. Cari-cari rancangan terjumpa dengan siri ni. Pertama sekali bila tengok rumah yang bersepah dan kotor tu memang mulut tak henti-henti berkata. Ya Allah. Kotornya. MasyaAllah. Nauzubillah. Astaghfirullah. Habis semua la keluar. Kotornya bukan sedikit. Memang kotor sekotor-kotornya. Bayangkan la mereka tak mengemas rumah selama sepuluh tahun. Ada tu yang sampai 17 tahun. Bayangkan macamana kekotoran yang ada. Dengan habuknya. Minyaknya. Kalau yang bela anjing tu penuh bulu anjing di lantai ataupun air kencing yang dah kering. Ishhh. Macamana la dua pengacara tu boleh tahan dengan bau dan habuk semua. Nak menampakkan real lagi bila mereka sanggup menghidu bau busuk dengan lebih dekat.. Eeeeyaarrkk..!! Mesti bayaran yang mereka dapat lumayan kan. akakakaaa. Ada ke sampai ke situ bibik ni fikir.

Kebiasaannya rumah yang mereka bersihkan mempunyai tiga bahagian sahaja. Ruang tamu, bilik tidur dan dapur. Bila saya kata tambah ilmu mengemas ialah sambil mencuci mereka akan memberitahu penonton apa bahan yang digunakan untuk menanggalkan segala kekotoran degil yang melekat. Mana-mana bahan yang senang dan mudah didapati di rumah saya akan aplikasikan balik dan terbukti memang berkesan.

Bila melihat perubahan yang ketara pada rumah yang dibersihkan memang tergambar keterujaan pemilik rumah berkenaan. Tapi. Haa. Ada tapinya tau. Dua minggu selepas tu Kim dan Aggie akan membuat pemeriksaan balik pada rumah yang dibersihkan. Mana yang bagus memang rumah tu akan bertambah bersih. Yang tak bagusnya atau tak tahu diuntung bila melihat rumah tu kembali kotor. Aarrgghh.. Kalau saya pun nak juga naik hangin dengan mereka. Nasib mereka dibayar. Yang penting duit masyuk. KehKehKeh.

Bila dilihatkan penampilan mereka memang tidak menggambarkan keadaan rumah mereka yang sangat teruk. Errrk tak tahulah bau kan. HaHa. Bila buka sahaja pintu rumah mereka. Phewww.. Oh My God. Itu yang keluar dari mulut Kim dan Aggie. Macam-macamlah alasan mereka kenapa mereka tak mengemas. Ada tu boleh buat saya geram. Ada dia boleh cakap. Mana ada cikgu ajar cara-cara nak mengemas rumah. Ada tu dua remaja perempuan siap bagi alasan. Mak ayah mereka tak ajar pun cara mengemas. Alasan lain yang diberi bilamana ada kematian salah seorang ahli keluarga mereka terus jadi lemah semangat. Konon tak mahu teruskan hidup sampai rumah pun tak berkemas. Grrrr. Alasan pertama dengan kedua tu yang buat saya geram. Ehh. Boleh jadi pengajaran juga. Walaupun kita ada pembantu rumah macam saya ni kan. Hehe. Anak-anak kena juga diajar mengemas rumah. Jangan bila dah besar nanti dorang bagi alasan seperti di atas. Masa tu dah tak boleh kata apa dah cek oii. Telan aje lah alasan tu masuk perut.

Sekiranya kita kembali kepada fitrah Islam itu sendiri di mana "Kebersihan Itu Separuh Daripada Iman" insyaallah kehidupan kita tidak akan menjadi seperti mereka. Sepertimana Rasulullah saw bersabda bermaksud: “Sesungguhnya Allah itu cantik (indah) dan bersih. Ia amat mencintai kepada perkara yang cantik (indah) dan bersih.” (Riwayat Al Bazzar).
Wassalam.

No comments: