Dah dua minggu kita menyambut Syawal walau di mana kita berada. Alhamdulillah hujung minggu semalam kami menghabiskan masa berhari raya di Manchester. Seronok dapat jumpa sahabat yang berkumpul di rumah kak che na beramai-ramai. Yang tak bestnya saya LANGSUNG tak ambil gambar. Punyalah beriya charge battery sebelum bertolak. Last-last kamera duduk sorang-sorang dalam kereta. HaHaHa. Nasib kamulah bibik.
Dalam banyak-banyak topik bercerita yang seronoknya bila Maryam puji tart yang saya buat. SEDAP. Ehhm. Tumpang syiok la. Walaupun jem tu kak ct yang buat. Nak kata sedap sampaikan dia buat perangai kedekut dengan member-member serumah. Dia bagilah juga kawan-kawan merasa sedikit. Selebihnya dia hadap seorang. Hehe. Lawak la awak Maryam. Nak buat macamana kan. Dah sedap dan sedikit ( satu tupperware dianggap sedikit kalau dah sedap kan..agagaaa) kalau di perantauan memang la sayang nak bagi banyak kat kawan-kawan. Tak pa. Akak paham. HuaHuaHua.
Meh bibik kongsi resepi tart yang sedap tu dengan semua orang. Nak lagi sedap kan Maryam kalau awak datang London. Kita buat sama-sama.
Ni resepi dari sifu masakan saya. Kak hanieliza. Terima kasih cikgu :)
Dalam banyak-banyak topik bercerita yang seronoknya bila Maryam puji tart yang saya buat. SEDAP. Ehhm. Tumpang syiok la. Walaupun jem tu kak ct yang buat. Nak kata sedap sampaikan dia buat perangai kedekut dengan member-member serumah. Dia bagilah juga kawan-kawan merasa sedikit. Selebihnya dia hadap seorang. Hehe. Lawak la awak Maryam. Nak buat macamana kan. Dah sedap dan sedikit ( satu tupperware dianggap sedikit kalau dah sedap kan..agagaaa) kalau di perantauan memang la sayang nak bagi banyak kat kawan-kawan. Tak pa. Akak paham. HuaHuaHua.
Meh bibik kongsi resepi tart yang sedap tu dengan semua orang. Nak lagi sedap kan Maryam kalau awak datang London. Kita buat sama-sama.
Ni resepi dari sifu masakan saya. Kak hanieliza. Terima kasih cikgu :)
2nd Round Punya Tart.
Terima kasih pada pembantu saya, Husna. Bersusah payah dia menahan perasan dengan bibik yang cerewet. akakaa. Nak semua sama je.
Anak murid copy paste nota cikgu ye. Langsung tak edit. Peace..!!
Terima kasih pada pembantu saya, Husna. Bersusah payah dia menahan perasan dengan bibik yang cerewet. akakaa. Nak semua sama je.
Anak murid copy paste nota cikgu ye. Langsung tak edit. Peace..!!
Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..
boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
JEM NENAS
1 biji nenas muda [yg kulit hijau tu]
kupaskan kulit dan buangkan mata...pastu racikkan semua nenas tu kecik sikit. [batang tengah pun pun amik..jangan buang..rugi wooo]
Masukkan dalam blender..+ 1/2 cawan air..kisarkan [JANGAN TAPIS selepas kisar]
Masukkan dalam kuali [kalu boleh gunakan non-stik wok/kuali..kalau tak der..p beli kat COSWAYker..kat GIANT ker..K4 KER..]
Panaskan [masakkan] sehingga agak pekat.
Masukkan 1/2 cawan gula..tambah 1 s/b gula kalau nak manis sikit tapi kak liza rasa dah okey dah tu..
Pastu kacaulah..jangan tinggal sebab dia akan hangus oleh kerana ada gula..
kak liza tidak bubuh pewarna kuning..nanti jem tu lebam..dan juga apa asam limau sebab nenas tu kak liza amik airnya..dah cukup masam dah..original masam sebab nenas tu kan nenas muda..
kacau sehingga agak pekat dari jem nenas yg kita beli [dalam botol tu]..
so bila nak gunakan masukkan dalam pelastik saiz 5' x 7' tu..
aduhai panjangnye bab jem ni..
Berangan nak jadi tauke tart balik Malaysia. Semua nak buat. Tamak betul bibik ni. wakaka.
Kali kedua tak sampai seminggu dah habis. Seingat saya raya yang ke empat dah buat adunan yang kedua. Masa nilah saya bancuh sendiri adunan. Nak jadi anak murid derhaka. Kononnya masa mengayak tepung ada la tertumpah sedikit tepung atas suratkhabar. Jadi dengan rasa senang hatinya saya tambah sedikit tepung nak bagi cukup la kononnya dengan berat yang sifu bagi. Saja je menambah-nambah. akakaa. Korang jangan la ikut ye kalau takde keyakinan yang tinggi. Hehehh.
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..
boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
JEM NENAS
1 biji nenas muda [yg kulit hijau tu]
kupaskan kulit dan buangkan mata...pastu racikkan semua nenas tu kecik sikit. [batang tengah pun pun amik..jangan buang..rugi wooo]
Masukkan dalam blender..+ 1/2 cawan air..kisarkan [JANGAN TAPIS selepas kisar]
Masukkan dalam kuali [kalu boleh gunakan non-stik wok/kuali..kalau tak der..p beli kat COSWAYker..kat GIANT ker..K4 KER..]
Panaskan [masakkan] sehingga agak pekat.
Masukkan 1/2 cawan gula..tambah 1 s/b gula kalau nak manis sikit tapi kak liza rasa dah okey dah tu..
Pastu kacaulah..jangan tinggal sebab dia akan hangus oleh kerana ada gula..
kak liza tidak bubuh pewarna kuning..nanti jem tu lebam..dan juga apa asam limau sebab nenas tu kak liza amik airnya..dah cukup masam dah..original masam sebab nenas tu kan nenas muda..
kacau sehingga agak pekat dari jem nenas yg kita beli [dalam botol tu]..
so bila nak gunakan masukkan dalam pelastik saiz 5' x 7' tu..
aduhai panjangnye bab jem ni..
Berangan nak jadi tauke tart balik Malaysia. Semua nak buat. Tamak betul bibik ni. wakaka.
Anak murid derhaka.
Raya tahun ni dua round buat tart. Pertama kak ct yang bancuh dan saya tukang menyibuk je. Dia keluar ambil anak-anak dari sekolah saya p gulung seround. Haha.Kali kedua tak sampai seminggu dah habis. Seingat saya raya yang ke empat dah buat adunan yang kedua. Masa nilah saya bancuh sendiri adunan. Nak jadi anak murid derhaka. Kononnya masa mengayak tepung ada la tertumpah sedikit tepung atas suratkhabar. Jadi dengan rasa senang hatinya saya tambah sedikit tepung nak bagi cukup la kononnya dengan berat yang sifu bagi. Saja je menambah-nambah. akakaa. Korang jangan la ikut ye kalau takde keyakinan yang tinggi. Hehehh.
Selamat Mencubalah. Gerenti sedap.
Langsung Tak Tipu.
Langsung Tak Tipu.
1 comment:
Irma, tart ni lembut tak atau ranggup sbb bapak kak lin suka mskan tart yg lembut
Post a Comment