Wednesday, January 13, 2010

Popia Inti Daging Burger.

Dah lama tak share resepi kelentung kelentang kan. Hari-hari cerita pasal snow.. snow.. snow. Naik cemuih hangpa dok tengok snow. Hehe. Dush sekali kat bibik ni. Mengada-ngada betul. Takde snow dia minta snow. Dah dapat tengok snow hari-hari boleh pulak kata cemuih.

Bukan apa. Sejuk ooooo. Duduk dalam rumah pun terasa sejuk apatah lagi kalau keluar. Mesti ketaq perut punya. Errr, sayalah. Orang lain mungkin ketaq lutut. Pastu jalan sure licin punya. Macam main ice skating je lagak gaya. Kalau saya bukan jadi ice skating dah. Jadi nenek tua bongkok tiga apa. Jalan duk peda kaki tak nak bagi jatuh. Last-last jatuh jugak sekali. Adooii, malunya. Dah la ada budak lelaki dengan anjing dia nak lalu jugak. Siap dia tanya lagi. 'Are you ok?'. Dengan tersengih macam kerang busuk, saya pun jawab. 'Ok.' Errr.. sebenaqnya nak suruh dia pergi cepat-cepat. MALU. HuHu. Sakit tak rasa dah. :P

Orait. Tu cerita snow. Ni nak cerita pasal makan. Last entry pasal makan tak silap pasal kuih koci kan..? Masa tu mak datang sini. Buat untuk anak dia sorang ni. Yummeh...

Hari ni nak kongsi resepi Popia Ekspress. Bukan cerita Polar Ekspress. HaHa. Nak tau tang mana ekspress tu..? Jom layan sampai habis entry ni.

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji bawang putih dicincang
4 keping daging burger dicincang halus
1 mangkuk besar sayur campur
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
1 bungkus kulit popia yang kecil/besar-ikut suka

Cara-cara:

Mula-mula...

1- Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing.

Kemudian...

2- Masukkan daging burger yang telah dicincang halus. Gaul rata.

Lepas tu...

3- Masukkan sayur campur. Gaul rata dan tambahkan garam secukup rasa.

Akhir sekali...

4- Tutup api dapur dan biarkan inti sejuk sebentar.

Pembaca yang dirahmati Allah sekalian...

5- Apabila inti sejuk, boleh mulakan untuk menggulung popia.

Anda tahukan cara nak gulung. Rasanya di plastik pembungkus kulit popia pun ada ditunjuk caranya. Tak payah susah hati. Senang ja. :D

Bila nak menggoreng pastikan minyak tak terlalu panas dan terlalu perlahan. Masa mula nak panaskan api tak apa panas. Bila nak masukkan popia perlahankan api sebentar. Kemudian masukkan popia dan kekalkan api pada tahap SEDERHANA sahaja. Bila dah kuning keemasan boleh diangkat. Hidangkan dengan sos cili LINGGAM. Perghhh... masyukkk..!! Yummeehhh...

So, apa lagi. Jom makan..!!

*

*

*

*

*

*




Selamat Mencubaaa....!!!





2 comments:

nieda said...

sedap2 boleh cuba ni..

fazlinil irma said...

boleh nieda..
buat banyak2 pastu frozenkan..
nak makan tinggal goreng je :)