Thursday, January 28, 2010

Bubur Jagung Punya Cerita Laahhh...


Hari ni teringin nak makan bubur jagung. Sebenarnya dah lama. Malas je nak layan tekak ni. Hari ni terlebih rajin. Awal-awal lagi dah masuk dapur. Dalam duk kalut cari bahan, tengok-tengok stok sagu dalam botol dah habis. Cari merata tempat pun takde. Cari plak dalam stor makanan ada satu kampit besar yang berjudul 'TAPIOCA'. Rupa macam sagu tapi apasal nama tapioca. Ni yang payah kalau istilah dalam BI. Kalau translate memang la tapioca ni ubi kayu. Apasal ghupe macam sagu..??


Aarrrgghhh... kalut betul. Nak tanya kak ct dok ingat dia sibuk. Hari Rabu selalunya ada meeting. Tak nak la kacau. Nak tanya mak pulak lagi la mana dia tahu. Sagu dalam bahasa omputeh panggil apa. HuHu.


Akhirnya dengan berbekalkan semangat 'CAMPAK DENGAN BIJAK'. Saya pun dengan memandai-mandainya rebus dulu tapioca. Nak tengok apa jadi. Dalam 15 minit tak jugak bertukar jadi warna putih. Macam larut je dalam air. Dok kacau-kacau pun tak nampak apa. Aiyoookk.. Sudah. Kan dah membazir. Errr.. takpe. Takpe. Dalam cubaan masak memasak ni memang kadang-kadang menjadi rezeki sinki la akhirnya. KuiKuiKuiii... JANGAN PUTUS ASA ye adik-adik semua..!! Kak Ct jangan marah eh.. PEACE..!! Tak banyak buang. Sesudu je. Ada lagi sekampit kan.. kan.. HEHEHE.


Tak dapat sagu tak bermakna buburku tak menjadi. Nak jugak makan bubur jagung. TAK KIRA. Dengan semangat yang masih berbaki, saya buat juga bubur walaupun tak menggunakan sagu. Dah siap semua bahan saya masukkan. Bubur pun dah menjadi dengan wanginya. Waalllaaahhhh.. Yumm.. Yuuuumm..


Tiba-tiba datang idea gila...


Apa kata saya bubuh je tapioca barang sesudu dua. Nak tengok apa akan jadi kesudahannya. HaHaHa. Dengan lagak sempoinya, saya pun basuh dua sudu sagu dengan lafaz bismillah. Sambil tuang dalam periuk sambil baca bismillah lagi. Phuuhhh... minta-minta menjadi.


Tunggu punya tunggu punya tunggu. Lama-lama tapioca tu bertukar menjadi jernih. PLIINNGG... memang la hairan binti ajaib betul. Apasal tadi saya buat tak bertukar menjadi jernih. Bila dah siap bubur masak warna coklat. Elok plak dia kernyih jadi warna jernih. Ke saya yang dah buta warna. Memang la tak nampak jernih dah rebusnya dalam air putih. KAHKAHKAAHHH.


Adooiii.. lawak betul la. Nasib la menjadi bubur jagung tu. Kalau tak, naya je kempunan bibik nak makan bubur. HeHehhh. Jadi lepas ni dah tau la. Tapioca tu memang sagu. Eehhmm... tapi masih lagi musykil bin pelik. Tapioca Floor tu bukan tepung ubi ka. Tepung ubi dengan tepung sagu sama ka...??? Aiyooooo.. nampak gaya nak kena tanya pakar la nanti.


Assalamualaikum, maakk....!! ;D

No comments: