Kena pula kak Sal sefamily datang rumah sebab akhi Ruslim nak uruskan visa US. Saya pun cuba buat CP ni dengan mencari resepi di internet. Tak jumpa pula resepi ni di blog fav saya. Ehm. Apa lagi. Saya pun mulalah sessi hantam menghentam.
Hentam pun sedap tau. Hehehe. Jadi, bagi sesiapa yang rajin memasak. Cubalah. Saya ada sertakan resepi dari kak myn juga.
Ehm, blog ni memang tak sah kalau takde gambar. Hehehe.
Cottage Pie versi hentam sajalah LABU bibik London. Muahaha.
Inti Dagingnya
500 gram daging cincang.
2 biji bawang besar di potong dadu
3 biji bawang putih dicincang halus
2 sudu besar rempah kari daging
1 mangkuk sayur campur
1 bji cili benggala di potong dadu
3 batang daun sup
Minyak untuk menumis.
Garam dan lada hitam secukup rasa
Kentang Lenyek sebagai topping
6 biji kentang besar di rebus, dibuang kulit dan dilenyek
2 sudu besar butter
1 bekas kecil double cream - boleh diganti dengan susu segar atau cream
lada sulah dan garam secukup rasa.
Semua bahan di atas dicampur dan digaul sehingga sebati.
cheddar parut untuk ditabur.
Cara-cara :
Tumiskan bawang besar dan putih sehingga garing.
Masukkan rempah kari dan tumis sehingga bertambah garing.
Masukkan daging dan kacau sehingga masak.
Masukkan sayur campur, lada benggala. Kacau sehinggat rata dan masak.
Akhir sekali masukkan daun sup.
Sediakan bekas yang cukup untuk menampung bahan masakan anda. Err, saya tak tahu berapa ukuran bekas kaca saya. Hehehe.
Sapukan bekas dengan sedikit minyak zaitun. Boleh diganti dengan butter. Ratakan inti daging yang siap dimasak.
Ratakan kentang yang sudah dilenyek.
Akhir sekali taburkan cheddar yang diparut.
Selamat Mencuba.
Nampak gayanya resepi saya memang banyak yang menderhaka. Hahaha. Apa pun memang sedap. Tak sempat nak ulang makan. Habis. Sampai Syakirah request lagi untuk hujung minggu ni. Hehehe.
Ini resepi dari kak myn a.k.a Lemongrass dari salam dua benua. Resepi ini lebih terperinci berbanding resepi saya yang main hentam kromo saja. Hahaha.
Cottage pie resepi kak myn a.k.a Lemongrass.
Ingredients (serves 6)
- 2 tablespoons (40mls) olive oil
- 1 brown onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, crushed
- 500g beef mince
- 2 teaspoons chicken/beef powdered stock (tak payah letak kalau dah pakai liquid stock)
- 1/2 cup water ( or you can ganti dengan chicken stock in liquid form)
- 400g can diced tomatoes
- 2 tablespoons tomato paste
- 2 cups of frozen mixed vegetables (I used the corns,carrots,peas mixed)
- 1 tablespoon (20mls) worcesteshire sauce
- salt and pepper to taste
For the mashed potato topping:
- 700g-1 kg potatoes, peeled, diced and boiled until tender and drained
- 2 tablespoon (40g) butter
- 1/4 cup cream (or warm fresh milk kalau takde cream)
- 125g tasty cheese, finely grated
- salt and pepper to taste
Method
- Heat 2 tablespoons of oil in a saucepan over medium heat. Cook onion and garlic until soft.
- Increase heat to high. Add mince. Cook and break up and stir the mince until browned. Add tomato paste, stock, water, worcesteshire sauce and canned tomatoes. Bring to the boil. Reduce heat to medium-low. Simmer, partially covered until the liquid has reduced and the sauce has thickened. Add the frozen vegetables. Cook for about 2-3 minutes.
- Preheat oven to 200°C. Grease an ovenproof dish. Spoon in mince and ratakan the top.
- Mash the potatoes and add the butter, cream/ warm milk and grated cheese and mix until well combined. Season with salt and pepper.
- Top the mince mixture with the mashed potato and rough the potato up using a fork. If nak lagi bercheese, boleh lah kalau you all nak tabur mozarella cheese on the mashed potatoes. (but your arteries wont like it, I can tell you, hehehehe).
- Bake for 30-40 minutes or until the mashed potato is golden. If your oven is like mine, maybe you can grill it at the end so the top will become golden brown.
Wassalam.
Saya Sayang Kamu.
3 comments:
waaa
sodap niii
london kat mana?
nak blik mesia da ni
heheeee
mmg sedap..hehe
ehm..dah nak balik malaysia, x yah ingat la makanan london ni..lg2 dok kelantan..kirim salam dgn budu ye..
Tibe2 rasa, nak beli microwave
hak2
Post a Comment