
Ok kawan-kawan. Jom cuba sendiri masak ayam percik ni. Memang senang. Err, kalau malas yang senang pun akan jadi susah. Nak lagi senang start enjin cari pasar malam la kan. agagaaa.
Bahan-bahan:
2kg ayam - dipotong 4 atau ikut suka
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 camt gula - saya guna madu
1 camt halba
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
5 batang serai
1 biji bawang merah (saya pandai-pandai tambah..akakaa)
cara:
2kg ayam - dipotong 4 atau ikut suka
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 camt gula - saya guna madu
1 camt halba
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
5 batang serai
1 biji bawang merah (saya pandai-pandai tambah..akakaa)
cara:
- masukkan semua bahan termasuk ayam ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana panas
- kacaukan semua bahan sehingga sebati
- masak sehingga ayam sederhana masak dan kuah tinggal sedikit
- keluarkan ayam dan letakkan ke atas baking tray
- bakar pada suhu 200C dan masak selama 20-30 min
- sentiasa terbalikkan ayam supaya kedua2 belah ayam masak dan garing sekata
- pastikan kuah sentiasa dikacau sehingga pekat
- setelah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi atau salad
note: ayam boleh juga digantikan dengan ikan tetapi tidak perlu dimasak bersama2 dengan semua bahan. ikan hanya sekadar dibakar/panggang dan percikkan kuah ke atasnya
Selamat mencuba..!!
No comments:
Post a Comment