½ botol air mawar (boleh kurangkan sedikit)
300 gm gula
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
sedikit pewarna kuning (optional)
secukup kismis- abt 150 gm
(digoreng dgn sedikit minyak sapi, diketepikan)
secukup badam-kira-kira 50 gm
(dibuang kulit, hiris memanjang, digoreng hingga kekuningan)
secukup gajus-kira-kira 150 gm
(digoreng hingga kekuningan, separuh dicincang kasar2, separuh dibiar sebiji-sebiji)
Cara:
1. Masukkan suji, air, susu cair & gula ke dalam sebuah periuk besar dan kacau hingga sebati.
2. Masak di atas api yg sederhana sambil dikacau-kacau agar suji tidak bergentel.
3. Setelah suji pekat, masukan air mawar, minyak sapi, pewarna kuning, garam, sedikit kismis goreng dan gajus cincang.
4. Pastikan adunan suji tidak terlalu pekat sbb kalau ia sejuk akan menjadi lebih pekat. Tambah sedikit air jika perlu. Setelah itu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Cara Menghiaskan Suji
1) Bubuh suji ke dalam bekas-bekas kecil (ataupun saiz mengikut citarasa anda).
2) Taburkan sedikit kismis goreng, hirisan badam goreng dan gajus.
3) Akhir sekali bubuh ceri ditengah-tengah.
Resepi diambil dari sini
Selamat Mencuba.
4 comments:
Salam. Bila terpandang puding suji tu, I terus konar masuk rumah you. Memang best.. puding ni dah jadi fevret seluruh family I. I selalu makan puding suji dgn custard sauce.
wsalam..wahh, makan ngan CS lagi la bertambah sedap kan..
Wahh.. u know my oredi? U call me CS? hehe.. i like
cs tu custard sauce..malas nak tulis panjang2..hehe
Post a Comment