Friday, July 15, 2011

Harrods at night, Knightsbridge London.

Assalamualaikum wbt.

Jarang saya dapat berjalan waktu malam di London kalau takde teman. Biasanya setakat pukul 8 atau 9 malam dah sampai rumah. Lagi kalau bawak anak Kak Siti berjalan. Tak elok lewat sangat. Sian dorang kecil lagi. Mesti la penat.

Bila ada kesempatan menjadi pemandu pelancong kepada kawan-kawan yang dewasa. Masa ni lah saya pun mula panjang langkah. ~eheh~

Antara impian saya nak tengok London pada waktu malam. Nak sangat sebelum balik Malaysia.

Musim yang terbaik nak tengok London waktu malam ialah masa autumn sampai ke winter. Masa ni siang pendek. Pukul 5 petang dah gelap. Cumanya bila masuk musim luruh (autumn) cuaca makin sejuk. Lama-lama di luar rumah memang mengundang sengsara. Sejuk sampai ke tulang.

Masa ni bukak mulut je keluar asap. ~hoohhh~ ;P

Lama menyimpan impian, akhirnya tercapai juga. Alhamdulillah. Masa tu Kak Ain dan Akhi Yusri datang ke London. Kak Ain tak pernah lagi jalan-jalan di London. Jadi sayalah yang menjadi pemandu pelancong mereka. Yeayy. Sapa tak suka jalan-jalan kan. Lagi-lagi dekat London.

Kitorang keluar lepas saya hantar Fatih ke nursery. Tengahari jugak la.

Bermula dengan Tower of London - Tower Bridge - Harrods - Bayswater  dan berakhir di Westminster. Siapa yang biasa pergi London mesti tahu kan. Keluar dari tube Westminster kita boleh nampak London Eye belah kiri, Big Ben dan Westminster di sebelah kanan.

Nak jadi cerita masa kitorang keluar tu ada demonstrasi tak silap. Banyak tube line yang ditutup. Jadi masa ni lah saya yang tak reti sangat nak bas. Terpaksalah belajar untuk kali terakhir naik bas di tengah London. Bas memang padat kalah ikan dalam tin sardin. Lagilah masa tu orang pakat keluar nak balik dari kerja.

Memang pengalaman yang takde kat Malaysia. ~ewah. bunyi macam tak puas hati je kan~


Baru saya ingat. Masa ni pekerja Tube melakukan mogok nak minta naik gaji tak silap. Tu pasal banyak tube line tak berfungsi. Jadi semua orang TERpaksa menggunakan perkhidmatan bas. Termasuk lah kami. ;)


Kitorang masuk dulu jalan-jalan dalam Harrods. Saya kan pemandu pelancong. Kak Ain nak beli macarons dari Laduree. Saya pun bawaklah dorang pergi sana. ;)


Pintu masuk Laduree dari Harrods. Pintu ni terletak bersebelahan dengan Krispy Kreme. Tersorok sikit. Kena jalan sampai dekat Krispy Kreme baru perasan Laduree ni. Kalau dari luar pun maca tu jugak. kena pusing sampai belakang Harrods baru sampai pintu Laduree. Tak nak sesat, jangan malu bertanya. ;)


Rindunya nak beratur beli macaron. Ikut peraturan tak boleh ambil gambar. Eheemm.. saya. Slumber je ambik gambar sorok-sorok. ;) Masa ni depan saya Kak Ain tunggu giliran nak dilayan. Masa ni saya tak beli walaupun kak Ain nak belanja. Tak larat nak makan macaron dah sebab sebelumnya dah beli. Lagipun, lepas tu saya memang plan nak ke Laduree lagi. Nak beli untuk orang tempah. ;)


Kak Ain belanja Red Velvet Cupcake untuk saya dan Carrot Cupcake untuk Kak Ain dan Akhi Yusri. Sumpah tak sedap. Kek dia dah kering. Tak lembab. Barangkali sebab dah seharian terdedah di udara. Pentingnya. Tidak menepati citarasa saya. Kak Ain sendiri kata. Red Velvet Cake saya lagi sedap. ~ Saya tulis ja apa yang Kak Ain cakap. ngee~




Rupa je cantik. Isi tak la sedap mana.


Portmeirion. Yang ni tak letak makanan pun dah cantik. Letak makanan yang tak sedap pun boleh jadi sedap. ~ahakss~


Adik beradik Portmeirion jugak. Masa ni baru mula Sale sempena Krismas. Biasanya orang beli Portmeirion dekat kilang. Saya pun tak tahu kat mana. Peminat Portmeirion je yang tahu. Saya pernah terdengar cerita. Portmeirion ni kalau takde orang Malaysia dah lama tutup kedai. ;D


Wedgwood. Harga - 6500 pounds x RM5 = boleh dapat sebiji kereta. Terus sesak nafas bila saya zoom dekat harga. Sempuuttt...!!


Agak-agak berapa la ye harga lampu gantung ni..? Mahunya boleh dapat sebiji Myvi lagi best. ;P


Ok... dah habis tawaf dalam Harrods. Tiba masa untuk menikmati keindahan lampu kelip-kelip di bangunan Harrods. Memang terserlah kemewahan lampu memenuhi ruang bangunan.


Masa ni masih lagi di tepi jalan. Susah juga nak ambik gambar dengan sudut yang cantik. layan aje lah kamera cikai yang bukan Dslr. ~ nak juga kamera bagak~


Bila tengok bangunan saja dah gah. Apa lagi orang-orang yang shopping kat dalamnya ye. Duitnya mestilah berganda-ganda gagahnya. ;P


Tahukah anda. Etika pengunjung yang nak masuk ke Harrods mestilah tidak menggalas beg di belakang (back pack). Kalau pengawal dia nampak. Mereka akan tegur dan mengarahkan kita menggalasnya di tangan. Kelas kan..! ;)


Masa ni saya dah berdiri di tengah jalan rasanya. Di perhentian lampu isyarat. Susah jugak nak dapat sudut yang cantik. Almaklumlah. Tukang pukul gambor pun main petik je. Selagi tak puas hati selagi tu dia tak berganjak. :D


Habis dah gambar Harrods. Alhamdulillah. Puas hati dapat jalan-jalan tengok lampu (macam budak-budak kan). Pernah sekali saya pergi Harrods terserempak dengan Rizman Ruzaini and the gengs. Saya perasan sebab dia kan designer baju Dato' Ct. Kenal aje guwe. ;P

Boleh tak saya sapa dia dengan menyebut 'haiii..'. Bila sedar. Saya pandang Ezzah pastu gelak. Haha. Patutnya bagilah salam kan. Ini mentang-mentang jumpa orang glemers. Terus berubah. Ishh.. tak patut. tak patut. ;P

Untung juga dia murah dengan senyuman. Takde lah ai malu syok sendiri. ~Auwww. Tiba-tiba~ 


Nanti saya sambung lagi ye.

Jumpa lagi...!

2 comments:

Zack Zachoes said...

a'kum.. wow..harrods..sangat mewah..jutawan je leh shopping2 kt sini, huhuhu.. I like~

mama tisya said...

rindu harrods tp tula nk amik gmbr kena cover2..hehehe...mmg p aritu cr2 gk laduree tp tk jmpe...oh rindu londo,bayswater