Friday, September 23, 2011

Kek Karamel Edisi Petang.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah... selesai membakar 2 biji kek karamel hari ni. Pagi tadi sebiji. Petang ni lagi sebiji.







Saya boleh... Korang pun mesti boleh. Pentingnya kena sabar. Buat kek ni tak boleh kelam kabut. Nak kacau kena perlahan. Nak asingkan telur putih dan merah kena hati-hati. Nak melapis adunan kena teliti. Memang renyah la kalau nak cerita. 

Apa pun bila tengok hasil selepas mentelangkupkan loyang. Senyum sampai telinga. ;D



16 comments:

Cik Kamoo said...

menarik dan nampak sedap!
xde tempek resepi ke?

Lady Lavender said...

cantiikk..sekali lagi kagum dgn hasil tangan irma :-)

Lady Lavender said...

irma..(agak2 irma cakap..la akak ni lagi hiihii)..Tq jawabkan kemusykilan akak kat entry sebelum ni. Nak ulang tanya soklan yg sama : nak kena tunggu sejuk betul2 baru keluarkan dari loyang ke?? Sorry asik tanya aje :-))

nonierahman said...

cantik la kak irma saya pon nak buat malam nie,ingat nak bawa untuk jamuan raya opis,tapi kena la test dulu kan :)

Fazlinil Irma said...

lady lavender..

hehe.. xpa.. ilmu utk dikongsi.

mcm sy td. lepas dah masak. sy biarkan dlm oven dgn pintu terbuka sikit sampai kek tu renggang dr dinding loyang. pastikan 4-4 bahagian renggang betul.

pastu sy keluarkan. tempoh dr tutup api gas sampai dia renggang mcm kek sy ambil masa setengah jam.

pastu sy akan sengetkan loyang. sikit ja. agak2 dia mcm bergerak dah tak melekat. kiri kanan. atas bawah. sbb nak pastikan kek betul2 dah renggang.

lepas tu sy terus terbalikkan. sy letak atas bekas kecik. bawah dia letak loyang besar. perasan tak gambar yg ketiga tu board tu mcm tergantung. sebenarnya bawah dia ada mangkuk kecik.

bila dah telangkup, sy tak terus angkat. sy goyang2kan sikit. ketuk2 manja punggung loyang. lepas 2-3 minit. sy angkat perlahan2. kita akan rasa kek tu mengelongsor ke bawah. terus mengangkat. sampai lah nampak kek yg dah jadi..

tadaaaa.. hehe.

mcm tu lah pengalaman sy hari ini. harap dapat membantu akak..

kiranya sy tak tunggu kek betul2 sejuk.

CA said...

Salam Irma...

Wahh mar-be-les.Pagi tadi karrer lain petang dah karrer lain. Sy kiwa folower dan pengunjung setia blog irma, kak ita masam manis CMG, kak ummi..cuma maluu nak tinggakkan jejak bertapak

Step kek karamel kak ita memang mantopkan.pestaim sy buat pun tewus jadi..cuma kureeeng gembu sbb kureeeng saba.tp 2nd time buat perfect hehe agaknya la..sbb member2 opis puji dan dah dpt tempahan.

So sy dgn rasa rendah diwi nak tanya IRma, saiz loyang 4 segi ni irma pakai yg 7"x 7" ke? or saiz bape ekk? sbb ada yg nak bentuk 4 segi tapi x weti nak guna size mana.kang terendah sgt kek..or tertebal sgt plak kek kalo salah saiz

Tgk Irma punya ni just nice je..use sukatan cam kak ita ke? or sukatan lain? Harap sudi membantu.terima kasih seribu..muahhhh!

tok_chik said...

puan...terima kasih berkongsi resepi ni
saya dah cuba dan sememangnya sedap
saya berbangga dgn sikap puan yang tak kedekut ilmu...
percubaan pertama saya berhasil...pada saya (yg bukan pakar memasak) kek yg terhasil... cantik...saya akan postkn diblog saya nanti

tok_chik said...

puan...terima kasih berkongsi resepi ni
saya dah cuba dan sememangnya sedap
saya berbangga dgn sikap puan yang tak kedekut ilmu...
percubaan pertama saya berhasil...pada saya (yg bukan pakar memasak) kek yg terhasil... cantik...saya akan postkn diblog saya nanti

Kathy Tuah said...

cantik dan nampak sedap!!

siti hawa amran said...

nampak sedap ummpphh.. :)

Fazlinil Irma said...

CA..

saya pakai loyang 10x10x3 inci. adunan sy gandakan jd 2. makanya sy guna 12 biji telur ayam..

sian kan ayam..!! haha. :)

Lady Lavender said...

Terima kasih banyaaakkk2 irma jawab soalan akak panjang lebar. Insyaalah penerangan yg jelas & mudah dipahami :-)

p/S: next time kalo akak bertanya lagi jgn jemu ye hehe..

CA said...

Irma...

Arigatogozaimass..
Jasamu ku kenang..muahhhh!
Terima kasih sejuta ganda 5024 kuasadua doploh ekk...

psstt...agak2 nangis dak ayam? huhu..

Reen Tart Nenas said...

saye nie ntah bila la nak try. serius mcm xsabo je nak buat. especially part karamel tu. hehehe

Ummu~Ishak said...

awak, nanti balik kl saya nak pi menempek tgk awak buat kek ni. boleh??

IntaNBerliaN said...

eee akak.. nmpk sdap giler kek akak ni.. saya mmg geram la kalau jenguk blog akak sbbnya saya gram xdapat mkn.. hahaaa

jeles tau akak pandai msk mcm2.. mmg mnariklah msakan akak ni..

ohya, thanks jugak sbb bg tips dkt sy utk pmakanan alisha tu yer.. mmg akak ni kreatiflah!! tgk blog pun dh tahu.. hihii