Tuesday, July 7, 2009

Tagliatelle With Creamy Tomato Sauce

Assalamualaikum wbt

Ini resepi hari Sabtu lepas. Maaf la ye lambat pos. Angin M sedikit bertiup sepoi-sepoi bahasa. Lagi pulak bilik dah kembali menjadi seperti charity shop. Kena la dulukan yang mana pentingkan. hihi.

Menu ni saya sediakan untuk dinner. Disebabkan dah boring masak nasi. Jadi tanya la kak ct. Nak makan apa hari ni ( baca: Sabtu lepas). Dia tak kisah. Lagi la saya seronok nak masak ikut kata hati. ekeke. Tu yang jadinya seronok nak masak pasta. Lagi bertambah best, hari tu mengada-ngada nak main masak-masak macam dalam tv. hihi.

Bila angin rajin menjelma...

Ni buku resepi yang saya salin dari internet. Macam-macam sumber ada. Kalau rajin saya salin. Kalau tak saya angkut laptop ni masuk dapur. Hahaha.

Sambil menyediakan bahan, sambil la melayan dua orang ni kat dapur. Lagi-lagi yang pakai dress tu. Saya dok potong ayam dia dok mengecek sosej. Tak tahan tengok sosej. Hahaha. Kat dia ja habis 3 batang. Lepas tu bangun Fatih join sekali makan sosej.


Bahan-Bahan

350 gram tagliatelle atau sebarang jenis pasta lain
3 batang sosej di potong bulat
20 ekor udang dibelah belakang

250 gram isi ayam
1 biji bawang besar Holland didadu
3 biji bawang putih dicincang

1/2 biji capsicum merah, kuning dan hijau didadu
1 biji tomato dicincang
1 mangkuk sayur campur
3 sudu besar sos tiram*
3 sudu besar sos to
mato*
3 sudu besar kicap*
3 sudu besar sos cili* (*disatukan menjadi sos)
1 cawan cream
Hirisan parsley sebagai hiasan
Minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara:

Rebuskan tagliatelle bersama sedikit minyak dan
garam sehingga empuk. Angkat dan toskan.

1- Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga garing. Kemudian masukkan tomato cincang dan masakkan sehingga layu.

2- Masukkan sos yang dicampur semua dan tambahkan setengah cawan air. Kacau dan masukkan bahan mentah iatu ayam, udang dan sosej. Biarkan sehingga bahan mentah masak.

3- Masukkan cream. Kacau. Jika mahukan kuah lebih, tambahkan sedikit air.

4- Masukkan sayur campur dan capsicum. Biarkan seketika sehingga bahan tersebut masak.

5- Masukkan tagliatelle yang direbus. Kacau sehingga rata.

6- Angkat dan hiaskan dengan serbuk parsley. Bo
leh diganti dengan daun sup sebagai hiasan.

Tagliatelle With Creamy Tomato Sauce

Resepi ini saya ubah sedikit (baca:banyak) dari yang asal. Resepi asal menggaulkan tagliatelle dengan kuah. Tetapi saya curahkan kuah bila nak makan. Sebabnya kalau tak habis boleh makan esoknya. Hihi. Dan itulah yang berlaku. Keesokannya barulah tagliatelle ni digaul oleh kak ct seperti resepi asal.

Selamat Mencuba.

6 comments:

salmal's said...

ema ni suke bwat akak terliur tau !!!

salmal's said...

ema ni suke bwat akak terlur taw !!!

fazlinil irma said...

kak sal..dah terliur apa lagi..try la eh..ekekke

ainmusa said...

uh sedap betol.nak try!

fazlinil irma said...

ain..silalah..simple dan sedap ;)

Liz said...

tegeliat geliat nak sebot nama makanan ni.huhuh